Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

вторник, 23 март 2010 г.

Десетки живописни творби, рисунки и карикатури представя Иван Гонгалов в галерията на Съюза на българските художници на ул. “Шипка” 6 !

Иван Гонгалов - майсторът на многообразието!

Автор: Венета Павлова

© Снимка: Венета Павлова

“Пролет”

Десетки живописни творби, рисунки и карикатури представя Иван Гонгалов в галерията на Съюза на българските художници на ул. “Шипка” 6. В експозицията, която е открита до 30 март, са както някои от първите му работи, така и пейзажи, рисувани през последните години. Майсторът на четката завършва живопис в Художествената академия в София през 1956 г. Признава обаче, че още тогава е бил изкушен и в графиката, илюстрацията, скулптурата. Любопитството му и желанието да изпробва силите си в различни жанрове го води и по-нататък през десетилетията. В изложбата могат да се видят портрети, многофигурни композиции, пейзажи, илюстрации, карикатури. Някои от тях са създадени в България, други – в Италия, където живее над 20 години. През 1965 г. на международно изложение в Лайпциг той получава сребърен медал за илюстрация. Там италиански издател харесва работите му и го кани за дългосрочно сътрудничество. Така Гонгалов започва работа в Милано, в едно от най-известните издателства за детско-юношеска литература – AMZ. Не след дълго, впечатлен от професионализма му, издателят му предлага да стане художествен директор на AMZ. “Нашата академия ни даваше добра подготовка, затова аз се оказах конкурентноспособен навън” разказва днес Гонгалов. През годините той илюстрира престижни издания, получава поръчки и от други издателски къщи в Италия, Франция, Германия, Холандия. Паралелно създава живописни платна, включително впечатляващ кубистичен цикъл.

“Мадона”, “Полет към висините” и “Поклонение”

“Опитах се в един период, за което свалям огромна шапка на нашите предшественици, създали кубизма – Брак, Пикасо, да направя мой вариант на това изключително течение – споделя за Радио България художникът. - Смятам, че то е част от многообразието на моите интереси. Тук в изложбата наистина са събрани много неща от различни периоди, като се започне с един портрет на нашата колежка Бистра от 1953-а и се стигне до неща, рисувани миналата седмица. Ето, виждате илюстрации, които са правени в Италия за световноизвестното издателство “Мондадори”, посветени на финландската митология. Показал съм и рисунки за български книги. Включих в експозицията и една закачлива поредица - т. нар. еротични закачки на зодиака. Смятам, че един от белезите на човешката интелигентност е именно чувството за хумор и самоирония. Подчинено на това разбиране е и моето изкуство. При всички случаи добродушната закачливост е тази, която обединява хората от различни прослойки. И тя, без да е натрапчива, се прокрадва почти във всичко, което правя.”

Герой на няколко картини в изложбата обаче е и тъжният Пиеро, нарисуван изключително артистично. Атмосферата на древните легенди е отразена в творбите, свързани с финския епос “Калевала”. Сред героите на Гонгалов в експозицията са и бог Тангра, и митичният Орфей, роден по нашите земи.

Из “Калевала”

“Всичко онова, което се вижда, с изключение на портретите, е правено по въображение, по хрумване – пояснява Иван Гонгалов. - И понеже казвам, че се смятам за ученик и наследник на много духовни родители, които съм си избрал, един от уроците, които много ценя, е на Дечко Узунов, който ни преподаваше в академията. Той казваше: „Прави, каквото правиш, но най-накрая го завърши с лявата ръка” - т.е. да бъде освободено, артистично. Това е, което ме характеризира. Вярно е и друго, че като човек, който не иска да се откъсне от съвремието си, имам и карикатури, имам и хрумвания, които при всички случаи отразяват моето отношение към това, което се случва. Ето, в изложбата има една закачлива картина, свързана с нашето пътуване към Европа. Поосакатени сме, но тръгваме към нея.”

Колкото до настоящето, изключително въздействащо е мащабното платно “Прости им, Господи”, на което е изобразен съвременен Христос, разпънат върху колаж от страховити вестникарски заглавия.

“Прости им, Господи”

През 1975 г. Иван Гонгалов е поканен да направи самостоятелна изложба в двореца Реале в Милано. Тогава му връчват и ордена на Сан Амброджо, който е патрон на града. Следват и други негови изложби в Италия. След завръщането си в България той е избран за председател на СБХ – от 1990 до 1992 г. Многобройни са участията му в общи експозиции в Италия, Франция и у нас.

Снимки: Венета Павлова

бнр

Няма коментари:

Публикуване на коментар