Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

неделя, 9 януари 2011 г.

Тайната на баклавата

Тайната на баклавата - пепел от печката

Най-търсени и модерни днес са диетичните турски изкушения

Иваничка Тодорова

На пръв поглед доста елементарен десерт от тесто и ядки, всъщност баклавата е едно от най-засуканите турски изкушения. Не че цялата кухня на южните ни съседи не е точно такава - мусака, сарми, бюрек, капама, имамбаялдъ, кьопоолу. Всичко около баклавата, от мисълта за нея, че чак до яденето е доста сложно. Включително и историята й. Все още не се е намерил човек, учен или кулинар, който да успее да я датира. Никой не знае точно кога е измислена, но повечето изследователи са единодушни, че се е случило в Османската империя. В сегашния си вид я създават в кухнята на Топкапъ сарай в днешен Истанбул. Всичко започва преди около 1000 години, когато турските прадеди откриват многолистното тесто. Придвижвайки се от Азия към Европа, оставят зад гърба си не само пожарища, но и кулинарния знания. Затова днес поне дузина народи слагат на празничната си трапеза баклава. Включително и българите. За столица на баклавата се смята Газиантеп, Турция. Интересни разновидности на сладкиша съществуват в Иран (където е по-суха и се приготвя с розова вода), Азербайджан (където се казва пахлава), Босна и Херцеговина (с изобилие от ядки, но се консумира само по Рамадан), Афганистан, Кипър и Албания (където се яде само домашно приготвена специално за Нова година).
Безспорно най-големите майстори на баклава са турците. Те пазят в гена си таланта да правят това изкушение. "Тънкостта е в корите", обясниха пред "Стандарт" от фирма "Ефрат". Въпреки че седалището й е в България, всички в нея са се учили от най-добрите майстори в Турция. "За разлика от вас, ние не правим баклавата с готови кори, а си ги точим сами. От 70 г тесто разпъваме кора с размери 2 х 1,5 метра. Много е тънка и е специално от турско брашно. Не че вашето не е хубаво, просто турското се точи по-добре. Всичко за плънката внасяме също от родината", допълват сладкарите. Има тънкост и в сиропа. За разлика от нашата си баклава, те не прекаляват със сладкия разтвор. Наливат толкова, колкото да поемат корите, докато у нас слагаме литър и канче - да има. Затова става твърде тежка и повече от 1 парче е невъзможно да изяде човек.
Най-модерно в момента в Турция е сладкарниците да се хвалят с диетичната си баклава. Струва ви се невъзможно. Е, грешите. Всъщност прави сте наполовина. Диетична баклава няма. Ако прекалите със специалния вариант на сладкиша, ще лепнете няколко килца. По-точно е да се каже, че баклавата е диабетична, т.е. в нея няма захар. Сиропът й се прави само от мед и вода и не влияе на инсулина. Пък и е значително по-вкусна от тази, която се напоява със захар или глюкоза. В стандартния си вариант баклавата има десетки разновидности, но основно се дели на баклава и кадаиф (вместо кори се използват тънки нишки тесто), а плънката зависи от фантазията на майстора. С модерните времена е дошла и шоколадовата баклава.
У нас пък бабите си имат малка тайна в приготвянето на сладкиша. В традициите на градовете и селата около Балкана е да се слага пепел от печката във водата, с която се разтваря брашното. Подварява се няколко пъти с пепелта и после се прецежда. Чак тогава се използва за направата на тестото. Останалото си е майсторлък как да разточиш корите и да забъркаш най-вкусната плънка. По традиция на българската софра баклавата се слага на Нова година. Въпреки че празниците вече са зад гърба ни, надали има достоен чревоугодник, който да върне чинийка с хубава баклава.

:::

Рецепта за баклава без захар
Продукти: кори - 300 г, 300 г орехи, 1 с. л. канела, 250 г мед, 1/2 чаша вода, 1/2 пакетче ванилия, 2 с. л. лимонов сок
Предварително приготвяте смес от смлените орехи и канелата. Тавата за печене се поръсва с малко брашно, за да не залепне. На дъното се поставя една права кора, а следващите добре се намачкват за повече обем. След като сте наредили пласт от три кори, поставете част от приготвената смес от орехи и канела. Повтаряте процедурата на всеки две кори. Покривате с последната кора. Нарязвате на ромбчета. В предварително загрятата до 160 градуса фурна се пече около час, докато горната кора стане тъмно златиста. След като баклавата се опече, оставяте я да изстине и докато изстива, смесвате меда с водата, лимоновия сок и ванилията. Оставяте да попие 1 час. Ако пък нямате време за домашно приготвена, на пазара опаковка от 350 г върви около 3 лв.

вст / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар