Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

неделя, 6 февруари 2011 г.

Плодът Личи (прдава се в големите хранителни вериги и в България)





Личи
(Litchi chinensis)
Семейство Кленови, Яворови (Sapindaceae)

Публикувано от Linda 2011 г.
Последна промяна 2011 г.

Личи е вечнозелено, бавно растящо дърво, което може да достигне височина 12 м, но обикновено, е с по-малки размери. Произхожда от Китай. Листата му са много красиви, тъмно-зелени лъскави и плътни, перести, с 4-8 листни петури, дълги 10- 25 см. Узрелият плод има червено-кафява, понякога розова или кехлибарен цвят кора, под която се намира бяла, сладка и сочна, подобна на желе мека част с приятен аромат, богата на витамин С и фосфор.

В центъра на плода се намира една едра семка, която прилича на зеница на някакво фантастично животно, затова китайците наричат личи “окото на дракона”. Размерът не семката може да варира, най-ценните сортове са тези, които имат недоразвити семена, наречени от местните жители “пилешко езиче”.

Плодовете личи не са само вкусни, но са и полезни, в 100 г личи се съдържа 44 г мазнини, 10 мг магнезий, 5 мг калций, 31 мг фосфор, 171 мг калий, 72 мг вит.С и 16 г фруктоза.
Китайците казват, че “един плод личи е равен на три огнени факли”, смятат, че в него е максимално изразена енергията Ян – енергията на силата и светлината, на огъня и вятъра.

Цветовете на личи са дребни, жълто-зеленикави, събрани в съцветия, всяко съцветие образува грозд от 3-15 плода. Цветовете са двуполови и често времето на цъфтеж на мъжките и женските цветове не съвпада – на някои дървета съцветията с мъжки цветове се появяват и се развиват по-рано от женските, затова хубава реколта на личи е пряко свързана с пчелите. Първите плодове се появяват на 4-10 година, в зависимост от сорта. Във връзка с бавен растеж на дърветата личи тяхната продуктивност се увеличава в продължение на 20 години. Реколтата от едно дърво личи за една година е средно 80-150 кг плодове.

Растението произхожда от южен Китай, но бързо се е разпространило из югоизточна Азия, през 1873 г. е било пренесено в Хавай, след това във Флорида и към края на 19 век – в Калифорния. Също така личи се култивира в Индия, Мадагаскар, Бангладеш, Пакистан, Тайланд, Филипини, Тайван, Виетнам , Южна Африка и някои страни на Латинска Америка. Личи предпочита тропичен или субтропичен климат, то може да понесе малко застудяване, но не и отрицателни температури.

Има много сортове личи, повече от 100. Някои от най-известните от тях са:

Kwa Iuk -Hanging Green – най-известният и най-редкият представител на това растение е получил названието си заради светло-зелен оттенък и слабо забележима зелена линия върху кората на плодовете си. В стари времена това е бил специален плод за подарък на важни и почетни персони.

No Mai Tsze – лепкави оризови топчета. Сортът е подходящ за сушене. Названието идва от дебела и плътна мека част на плода, напомняща вкуса на мед.Червената кора е твърда, но не е грапава, а семето е по-малко от другите сортове, някои плодове изобщо нямат семена. Сладък Османтус – сорт, който има ярко-червена много грапава кора и миризма на сладък османтус, едно от най-любимите дървета в Китай. На вкус тези плодове са сладки и хрупкави. Този сорт има близък роднина – култивар “Зелен Яту”, кората му е покрита с тъмно-зелени петънца.

Hak ip -черен лист – този сорт узрява по-рано от другите сортове, плодовете му са месести, червени на цвят, понякога със зелен оттенък, а кората отделя сок приличащ на червено мастило; меката част понякога е леко розова, и е сладка и хрупкава.

San yueh hung -мартенски червен – най-ранният сорт личи, през май плодовете му са вече могат да се берат; плодовете са едри, с червена дебела кора, а меката част е средно-сладка на вкус.

Fei tsu hsiao (The Concubine Smiles) - “Усмивка на наложницата” – легендарният сорт личи, известен още от времето на епохата Тан (I век н.е.). За този сорт са характерни ранно узряване и кора, отделяща червен сок. Плодовете са едри, с тънка кора с цвят на кехлибар и много сладка и вкусна мека част.

Early Large Red – ранно узряващ сорт. Плодовете са дълги около 3.5 см, тъмночервени, кората е твърда, залепнала леко за меката част, която е сивкаво-бяла, плътна, сладка и вкусна.

Late Seedless, или Late Bedana – късен сорт личи. Плодовете са от оранжево-червен до тъмночервен цвят, основно с конична форма, меката част е кремаво-бяла, мека, много сладка, с много добър вкус, освен лека горчивина близо до семката. Семката е недоразвита.

Kalkattia, – късно узряващ сорт. Плодовете са 4 см дълги, с удължена форма, розово-червени, меката част е с цвят на слонова кост, плътна, много сладка и вкусна.

Rose-scented. Узрява в средата на сезона. Плодовете са около 3 см дълги, със закръглена форма, леко грапави, лилаво-розови; меката част е сиво-бяла, мека, много сладка.

Култивирането на личи изисква сезонни температурни колебания. Хладно зимуване и много топло и влажно лято стимулират развитието на цветните пъпки. От цъфтежа до узряването на плодовете минават примерно 140 дни. За да се култивира успешно на личи му трябва много слънце, обаче младите растения изискват предпазване от прекалено силно слънце, а също така от ниски температури и силен вятър. Личи добре расте на богати с органични вещества, влажни и добре дренирани почви с PH 5.5-7.5. Не понася застояване на вода. Личи е много чувствително към солевия баланс на почвата и водата.
Младите дръвчета не трябва да се торят прекалено, но големите екземпляри изискват редовно торене с тор за азалии и рододендрони. Понякога се налага добавяне на хелатно желязо.
Растението изисква подрязване само в млада възраст за да се оформи, по-нататък се режат само болни или изсъхнали клонки.

Размножаване Най-разпространеният начин за размножаване – въздушни отводи. Ашладисването е много сложно, а растенията от семена не запазват признаците на майчиното растение. При размножаване със семена е важно да се знае, че кълняемостта се запазва само няколко дни след изваждането на семката от плода.
Семената се засаждат в мини-оранжерия и се държат при темп. 30-35°С. Семената покарват след около 14 дни. След вкореняването температурата се понижава до 25ºС. Младите растения интензивно растат докато не станат високи около 20 см, след това се наблюдава забавянето на растежа за 1-2 години.
Основните вредители на личи са щитоносните въшки, листните въшки и акарите.

Използване в медицина

В Китай семената на личи са признати като аналгетик, те се използват при невралгии и възпаления. Чаят от обелена кора на плода личи се приема при диария и за да предизвика изриване при шарка. Китайската медицина използва плодовете на личи заедно с китайски лимонник и други билки за лекуване на онкологични заболявания.
В Индия семената се стриват и, поради стягащото им действие, се дават при чревни неразположения. Както и в Китай, там те се използват, за да облекчават невралгични болки. Отвара от корените, кората и цветовете се препоръчва за гаргара при гърлобол.
В източната медицина плодовете на личи се използват и като стабилизатор на нивото на кръвната захар при диабет и хипокликемия. Те оказват положително въздействие върху функционирането на бъбреците, черния дроб и белите дробове. Също така, личи подпомага храносмилането и помага при анемия.

Кулинария

В югоизточна Азия от плодовете на личи се приготвят желе и сироп, от които се прави ликьор - той може да се пие самостоятелно или да се добавя в коктейли. Също така от плодовете личи се прави пюре, състоящо се 90% от меката част на плода личи и 10% от захар. Пюрето се използва за плодови напитки и сладоледи. От пюрето на личи и пипера чили се прави сос за месо, риба или зеленчуци. Чаят от смес на кората на личи и традиционен черен чай (конгоу) се пие както топъл, така и изстуден, с парченца лед. Пресните плодове личи се сервират като десерт необелени, леко охладени. Кората се цепва, а меката част леко се изстисква. Обелените плодове личи се сервират върху парчета лед. Китайците запазват плодовете личи в осолен вид в бамбукови стъбла.Освен това в Китай, Индия, Виетнам и някои други страни плодовете на личи се сушат заедно с кората. Такива сушени плодове се наричат “орех личи”.

Текст:flowersnet.info / Снимки:garden.zamakat.com

Power of positive energy

Препоръка: Опитайте !

Няма коментари:

Публикуване на коментар