Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

петък, 19 март 2010 г.

Изложба „От Земята към Вселената” се открива 22 март 2010 г. от 17.30 часа !

Изложба „От Земята към Вселената” ще бъде открита в София на 22 март 2010 г. !

19 март 2010

София. Астрономическа асоциация - София и Столична община ще открият изложбата „От Земята към Вселената” на 22 март от 17.30 часа, в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов”, съобщиха от общината. Изложбата ще бъда открита от Мария Бояджийска – заместник-кмет на Столична община.
Изложбата е финансирана по Столична програма „Култура” на Столична община и е продължение на програмата на Астрономическа асоциация - София за честване на Световната Година на Астрономията 2009 под мотото „Вселената е твоя, открий я!”. Изложбата ще продължи до 18 април и ще бъде закрита в Международната нощ на астрономията, 17-18 април 2010.
В експозиция под открито небе са включени 60 снимки на космически обекти направени с помощта на съвременните телескопи на Земята и в Космоса, също както и снимки на нашата планета, наблюдавана от спътници. Удивителните изображения в ултравиолетови лъчи на най-близката до нас звезда - Слънцето, планетите от Слънчевата система, инфрачервената светлина на далечни галактики и рентгеновото светене на останки от избухнали звезди показват колко ограничено е човешкото зрение. Но умело кодирана в цветове, тази
светлинна информация ни демонстрира как съвременната астрономия много често се доближава до изкуството.
Идеята на тази изложба е да накара забързания градски човек на XXI век да забави хода на ежедневието си и да погледне към Космоса, който в продължение на хилядолетия е вдъхновявал човечеството да разгадава загадките на природата и да търси философските истини за живота. В наши дни космическите полети са достъпни за малцина щастливци, но благодарение на развитието на високите технологии, съвременният човек всеки ден "стъпва" все по-близо до звездите. Астрономията, най-древната наука, навлезе в своята златна ера след революцията на цифровата фотография. Всяка нощ огромно количество телескопи, намиращи се на Земята и на орбита около нея, изследват най-дълбоките кътчета на Вселената и разкриват пред очите ни поразителни пейзажи. Нови планети извън Слънчевата система ни намигват и подсказват, че може би животът не е привилегия единствено на планетата Земя. В недрата на галактики като Млечния път се крият величествени черни дупки, бързащи да погълнат всяка една звезда, чието гравитационно любопитство я отведе наблизо.
Тази изложба е естествената прелюдия към мащабния проект за създаване на планетариум и публична обсерватория в София. София e единствената столица в Европейския съюз без Планетариум! Около 2 милиона жители и посетители на столицата са лишени от възможността да се докоснат до магията на нощното небе, което остава скрито за очите ни от интезивното градско осветление. За градският човек на 21 век планетариумът е най-бързата и достъпната връзка с Космоса. Днес нашата 130 годишна столица не може да се похвали с подобен културен, образователен и развлекателен център. Идеята съществува от близо 50 години, но досега не е осъществена в София. От средата на миналия век в България са изградени 6 планетариума: в Смолян, Варна, Димитровград, Ямбол, Стара Загора и Габрово, които ежедневно привличат огромен брой космически пътешественици. Планетариумът ще запълни една огромна празнина в културния живот на града ни и бързо ще си извоюва място сред най-интересните центрове за занимания на младежите, от 2 до 102 години.
Съвременните планетариуми представляват истински космически театри. Те са оборудвани с дигитални инструменти за проектиране на небето и телескопи за наблюдения на живо. В допълнение, изложбени пространства, зали за прожекции на научно - популярни филми и свободни дискусии спомагат за осъществяването на необходимата връзка между хората, които искат на живо да се докоснат до тайните на Космоса. Ако всеки един от нас можеше да предприеме космическо пътешествие до Луната, близка планета, комета или галактика, би оценил колко уникален и крехък е нашият дом - планетата Земя, и осъзнал нуждата от отговорното му опазване. За създаването на Планетариум в София е необходимо да бъдат обединени усилията на много и различни институции и организации. От Астрономическа асоциация - София искат да обърнат вниманието на обществеността към този въпрос и да покажат, че жителите и посетителите на София се интересуват от подобряването на културния и образователен живот на столицата. В рамките на изложбата "От Земята към Вселената" ще бъде представен и проектът на младата архитектка Елена Даскалова, възпитаник на планетариума в Смолян, за астро - комплекс в столицата. По време на изложбата ние, ентусиазираните членове на Астрономическа асоциация - София, ще провеждаме безплатни наблюдения с телескопи и ще бъдем там за да отговорим и дискутираме всеки ваш въпрос за планетите и звездите.аф

Няма коментари:

Публикуване на коментар