Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

понеделник, 8 март 2010 г.

"Оскарите" - изненади и триумфи !

"Оскарите" - изненади и триумфи !

й - големите победители" border="0">
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Катрин Бигълоу и филмът
й - големите победители

Звезден час за Катрин Бигълоу! Бившата съпруга на Джеймс Камерън стана първата жена в историята на киното, спечелила "Оскар" за най-добър режисьор, а лентата й "Войната е опиат" получи "Оскар" за най-добър филм.

Най-бляскавото шоу в света на киното - връчването на наградите "Оскар" - води началото си от далечния 4 май на 1927 година. Тогава 36 кинематографисти, представители на различните професии във филмовото изкуство, учредяват Академия за кинематографично изкуство и наука. Златните рицари на Академията, статуетките "Оскар", се отливат в чикагската фирма "Р. С. Оуенс". Първата статуетка е изработена през 1928 година от скулптора Джордж Стенли. Отлята е в метална форма, която и до ден днешен се пази в строго охраняван сейф.

Лентата на Бигълоу - с общо 6 награди

Сандра Бълок - любимката на публикатаBildunterschrift: Сандра Бълок - любимката на публиката

Тазгодишното 82-ро издание на церемонията се проведе в "Кодак тиътър" в Лос Анджелис. Шоуто поднесе няколко изненади, но и удовлетвори много от очакванията. Безспорната "победителка" тази година е Катрин Бигълоу, която стана първата жена в историята на киното, спечелила "Оскар" за най-добър режисьор. Бигълоу бе отличена за военната драма "Войната е опиат".

В надпреварата за "Оскар" Катрин Бигълоу успя да се наложи над бившия си съпруг Джеймс Камерън, както и над Куентин Тарантино, Лий Даниълс и Джейсън Ратман. Лентата на Бигълоу спечели "Оскар" и за най-добър филм. "Войната е опиат" имаше заедно с "Аватар" на Джеймс Камерън най-много номинации за престижната награда. "Аватар" си тръгна от церемонията с три награди - всички в техническите категории.

Най-после "Оскар" за Джеф Бриджис

Джеф Бриджис  - с Bildunterschrift: Джеф Бриджис - с "Оскар" за най-добра мъжка роля

Ветеранът на Холивуд Джеф Бриджис бе удостоен с "Оскар" за най-добра мъжка роля за изпълнението си във филма "Лудо сърце". Сандра Бълок получава "Оскар" за най-добра женска роля във филма "Сляпата страна". Така се сбъднаха предвижданията на кинокритиците, че една и съща актриса в една и съща година може да получи както "Оскар" за най-добра женска роля, така и анти-наградата "Златна малинка" за най-лоша актриса.

Моник спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля във филма "Прешъс". Тя се конкурираше с Пенелопе Крус за ролята й в "Девет", Вера Фармига и Ана Кендрик за "Всичко в небето" и Маги Гиленхал за "Лудо сърце". Австрийският актьор Кристоф Валц спечели приза в категорията за най-добра поддържаща мъжка роля за ролята си на злодей във филма на Куентин Тарантино "Гадни копилета". В същата категория бяха номинирани Мат Деймън, Кристофър Палмър, Уди Харелсън и Стенли Тучи.

"Пиксар" - отново с награда при анимациите

Австриецът Кристоф Валц грабна Bildunterschrift: Австриецът Кристоф Валц грабна "Оскар" за ролята си на жесток нацист в "Гадни копилета"

За най-добър чуждестранен филм с "Оскар" беше удостоен аржентинският "Тайната на техните очи". Фаворит в тази категория бе всъщност "Бялата лента" на Михаел Ханеке.

Френският "Logorama" получава "Оскар" за късометражен анимационен филм, а лентата "В небето" на студията "Дисни/Пиксар" получава "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм. Филмът "В небето" излезе по кината в 3D формат през май миналата година и събра над 700 милиона долара от продажби на билети по света.

DW / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар