Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

сряда, 24 март 2010 г.

Бетси и Брет Поташ са изключително любознателни и приключенски настроени млади американци !

Младите американци Брет и Бетси за живота и работата си в България !

Автор:Мария Костова

© Снимка: личен архив

Бетси и Брет Поташ са изключително любознателни и приключенски настроени млади американци.

Бетси и Брет Поташ живеят в България от близо две години. Те са младо американско семейство, избрало част от професионалния си път да извърви в далечна за тях страна, с напълно различна култура и традиции. И двамата са учители – Брет преподава английски език, а Бетси английска литература на децата от Американския колеж в София. За нея работата и животът в България са голямо предизвикателство, докато Брет има известен опит, тъй като е започнал кариерата си с едногодишен стаж в Япония.

“Трудно и дори немислимо е за много наши американски колеги да си намерят работа в чужбина, заради далечните разстояния, на които трябва да се лети за интервютата – казва Бетси. - Ние агитираме приятелите и колегите си да пробват да живеят и работят зад граница, защото опитът от опознаването на чужди култури е безценен.”

И двамата са изключително любознателни и приключенски настроени. Признават, че са избрали за месторабота България, защото е много по-различна като култура и начин на живот от западноевропейските държави и родината им. Първите впечатления от българската действителност са оставили у тях смесени чувства, но сега, вече свикнали с тукашния ритъм, си спомнят само хубавите преживявания – като лятната обиколка на България, която предприели още с идването си.

“В началото ни беше трудно главно заради езиковата бариера и ежедневния проблем, който тя създава, например с питането за посоки, ориентиране в градския транспорт – разказва Брет. - Но това е първоначалният шок. След първите месеци, когато вече не ти се налага да преоткриваш всяко едно малко нещо, всичко си идва на мястото.”

Брет и Бетси са успели да посетят много кътчета от страната ни. Омагьосани са от българската кухня и традиции, както личи от окичените им с мартеници ръце. Последното им пътуване е било до Белоградчик и двамата са възхитени от природата там. Казват, че мястото ги е заредило с положителна енергия. Другата им любима дестинация са Родопите, където са били вече няколко пъти и винаги откриват по нещо ново от легендите, занаятите и традиционната местна кухня. “Там, откъдето идваме, нищо не е толкова старо, никъде не можеш да почувстваш духа на вековете. За нас всичко тук, особено в малките градчета и села, изглежда като част от приказка“, чистосърдечно споделя Брет. Обикновено пътуват заедно, но много пъти се случва Бетси да отиде някъде на топло и на море, докато той предпочита да се катери из планините. И двамата споделят, че са доволни от работата си в България и от условията, които са им осигурени. Макар да работят с тийнейджъри, казват, че не са срещали проблеми досега. Напротив, в лицето на много от учениците си са намерили добри приятели, помогнали им да се адаптират към условията на живот в София. И тъкмо когато вече са опознали българския бит и култура и са създали приятелства, Бетси и Брет се готвят за заминаване, защото договорът им изтича в края на тази учебна година. Но двамата не се оставят на рутината и носталгията, защото знаят, че всяко нещо, колкото и да е хубаво, ако трае твърде дълго, започва да губи от красотата си. И оглеждайки се за нови предизвикателства, гледат само напред, както подобава на млади хора от XXI век.

бнр / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар