Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

неделя, 4 април 2010 г.

Днес е Възкресение Христово – най-големият празник за православните християни !

Днес е Възкресение Христово!

© Снимка: БГНЕС

Днес е Възкресение Христово – най-големият празник за православните християни. Във всички храмове в страната точно в полунощ камбаните възвестиха Христовото Възкресение. Хиляди вярващи посрещнаха празника на празниците в катедралния храм "Св. Александър Невски". С духовни песни, начело със свещениците, облечени в светли одежди, вярващите излязоха от храма и извършиха литийно шествие. Негово светейшество патриарх Максим поздрави дошлите с традиционния църковен поздрав – Христос Воскресе – и ги благослови.

"На всичката ни духовна челяд, отечеството и извън него, отечески честитя пресветлия празник Възкресение Христово с молитвени благопожелания. Христов Воскресе! – Во истина Воскресе!", пожела в пасхалното си послание патриархът.

В 11.00 часа българският патриарх Максим ще води службата за второ Възкресение в столичния храм "Св. Неделя", по време на която се четат текстове от Евангелието на различни езици. Преди началото на службата за Второ Възкресение всички храмове в страната вече са в очакване на миряните.

За значението на празника и неговите послания разказва председателят на Столичния храм "Св. Николай Софийски" отец Спас: "Точно със своето възкресение Христос е победил смъртта и тук си спомням думите на светия апостол, който казва "Ако не вярваме в Христовото Възкресение, ние нищо не сме". С други думи – не вярваме ли във Възкресението, ние не вярваме в Христа. Всички, които искат да влязат, да се помолят, да запалят свещичка през този най-велик и най-светъл ден, който може да има в нашия кръг църковен – вратите винаги са отворени, стига душите на хората да са отворени за Христа и за негово Възкресение".

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот. Деца и възрастни се чукат с червени яйца, като се вярва се, че яйцето на когото се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. На този ден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

бнр / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар