Морските дарове са не само вкусни и здравословни,но и идеален помощник в отслабването

Снимки: NET
Почитателите на морските дарове ги консумират през цялата година, но летните почивки край морето увеличават апетита за тези прекрасни храни. Те се разделят на две големи групи: мекотели и ракообразни. Мекотелите включват стриди, миди, калмари, октоподи, сепии и т.н. Ракообразните са представени от раци, омари, лангусти, скариди и други.
Морски дарове – хранителни качества

Морските дарове са богати на всички необходими за организма аминокиселини, които се усвояват много по-бързо от тези в месото. Имат по-малко мазнини от месото и рибата, а белтъчините са приблизително същите. Разбира се, с най-важно значение за организма са омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини, които се съдържат във всички морски дарове.
Освен това морските дарове са отлични източници на витамини (A, D, E и от групата В) и минерали (калций и йод във всички видове, фосфор и желязо в раците, калий в калмарите, кобалт в омарите, мидите и лангустите и т.н.).
Морски дарове – здравословни качества
Благодарение на богатото съдържание на йод, морските дарове помагат за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Те съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват от остри и хронични белодробни заболявания. Консумацията на морски дарове повишава имунната защита и предпазва от вирусни и инфекциозни заболявания, като също намалява риска от болест на Алцхаймер.

Морски дарове в диетата
Морските дарове са нискокалорични (под 100 ккал в 100 г) и затова са много подходящи за включване в диети за отслабване. В същото време са достатъчно богати на белтъчини, витамини и минерали, така че организмът няма да страда от недостиг на тези жизненоважни вещества.
Как да изберем морски дарове?
Бъдете много внимателни при купуването на морски дарове. Те трябва да са съвсем пресни, с доказани произход и качество. Ако усетите неприятна специфична миризма или забележите подуване на морските дарове, не ги купувайте.
пробг тв / Power of positive energy
Няма коментари:
Публикуване на коментар