Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

вторник, 8 февруари 2011 г.

Величественият китайски спектакъл "Очарованието на Дунхуан" беше представен в НДК

Очарованието на Дунхуан

08.02.2011

Величественият китайски спектакъл "Очарованието на Дунхуан" беше представен тази вечер в НДК.

Той гостува у нас по повод началото на китайската Нова година - годината на заека. Софийската публика имаше уникален шанс да наблюдава това звездно шоу, което вече е гостувало на престижни световни сцени - от Франция до Хонг конг.

Това е оперният ансамбъл на провинция Ган су, Китай. Съществува от 70 години и има над 200 постановки в биографията си. Наричат този спектакъл шедьовър, създаден за три години усилена работа.

Авторите му се вдъхновяват от древната китайска история, пресъздадена чрез стенописи в каменните пещери Могао в град Дунхуан, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Тай Бао:
"Използваме танци и музика, за да представим историята, запечатана в старите фрески. Това е времето на династията Тан, когато Дунхуан е бил в разцвет. Връщаме се към пътя на коприната, показваме най-известните персонажи от будистката религия."

И така, на сцената оживяват могъщи богове и митични същества като феите Апсари, които носят на хората успех и щастие и чудотворната Бодхисатва с хиляда ръце под звуците на традиционни музикални инструменти като китайската пипа - четириструнна лютня и гуджена, напомнящ цитра. Танцьорите са 30 и почти нямат отдих.

Ян Дзъ:
"Танцувам от 14 години, а от 4 съм в ансамбъла. Обичам китайската култура, но също много обичам да пътувам и да опознавам нови неща."

Да опознаваш нови неща - на това ни учи и този майсторски спектакъл, събрал в себе си древно и модерно.
Автор: Петя Тетевенска

бнт / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар