Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

петък, 26 август 2011 г.

Манастирът “Рождество на Пресвета Богородица”

Манастирът “Рождество на Пресвета Богородица” се намира в средата на нива недалеч от археологическия резерват Кабиле на 6км. от град Ямбол.

Неговият добре поддържан двор радва окото на посетителя с множеството зеленина и цветя.



View Larger Map

Манастирът "Рождество на пресвета Богородица"

Една старинна света обител, уютно разположена сред планинските дъбрави на Стара планина, привлича хиляди поклонници със своята духовна сила и с легендите за двама български царе. До манастира "Рождество на пресвета Богородица" води ново шосе от гара Елисейна, а любителите на пешеходния туризъм могат да вземат разстоянието от 12 км за 2 часа сред прохладата на
гористите планински склонове.

Потокът от поклонници и туристи не секва и в делник, и в празник. В средата на седмицата заварихме тук група столичанки, омагьосани от красотата на планината и от ръкотворното величие на манастирските сгради.

Таня Николова: "Градината е невероятна, чисто, тихо, спокойно."

Мариела Гачевска: "Приятно сме изненадани от това място. Идваме за първи път - прекрасно, повече такива места в България."

Легендите разказват, че тук е била макар и за малко българската столица при Петър Делян, тук бил погребан и последния владетел цар Иван Шишман. Неоспорима истина е, че свети Софроний Врачански е служил в манастирската църква и накарал братята да изковат клепало от желязнаата врата на римската крепост по-нагоре в Балкана, а народният поет Иван Вазов възпял
тази случка в стихотворението "Клепалото бие".

Сега размирната обител е притихнала в сянката на гигантската секвоя, а дворът й прилича повече на ботаническа градина със стотиците цветя и храсти, за които се грижи презвитера Веска Кръстева.

Веска Кръстева: "Манастирът има 60 легла, стаи с по 2, 3, 4 легла, бани, тоалетни. Имаме голяма столова, барбекю, паркинг, които иска може да си готви на печка на дърва. Хората идват заради спокойствието и заради голямата целебна сила на манастира, който е вярващ, я усеща много силно."

Но дори човек да е просто турист, пак няма как не усети колко бистра и студена е планинската река, край която извира манастирското аязмо. За чиято вода се говори, че помага при очни болести. А който веднъж е дошъл тук, пак ще иска да се върне, защото човешкото око все не може да се нагледа на красотата.
Автор: Илиана Минковска - Враца

бнт / Power of positive energy

Още ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар