Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

петък, 12 март 2010 г.

Топ 10:Колекционери на изкуство !

Топ 10:Колекционери на изкуство !




Колекцията на Вилденщайн

Смята се, че това е най-добрата частна колекция от картини в света. Общата стойност на картините, притежавани от семейство Вилденщайн, е около 10 милиарда долара. Наричат сбирката още „Елдорадото на изкуството”, тъй като семейната колекция включва едни от най-големите шедьоври от ХІV до ХХ век, рисувани от ван Гог, Реноар, Пол Сезан, Моне, Рембранд, Рубенс, Караваджо, Ел Греко и други. Сред творбите е и непозната за критиците картина на Вермеер.

Колекцията на Стийв Коен

За Коен казват, че е една от акулите на пазара на изкуство. Разбираемо, като се има предвид, че е достатъчно заможен, за да направи такава инвестиция, че да създаде една от най-добрите частни колекции в света. Сред притежаваните от Стийв Коен шедьоври са няколко пост импресионистични и модерни картини. Той притежава и най-добрата сбирка от шедьоври на модерното изкуство, сред които творби на Уилям де Кунинг, Джаксън Полак, Деймиан Хърст.

Колекцията на семейство Ниархос

Наследниците на корабния магнат Ставрос Ниархос притежават забележителна колекция от творби от епохата на импресионизма, както и шедьоври на модерното изкуство. Собственост на Ниархос е и прословутият автопортрет с превързано ухо на Винсент ван Гог, както и най-важната картина от творчеството на Пол Гоген – Ездачи на брега. През 1989 г. фамилията се сдобива срещу 48 милиона долара и с автопортрета на Пикасо. В последните години Филип Ниархос попълва семейната сбирка предимно с картини от съвременни художници.

Колекцията на дука на Съдърланд

Това вероятно е най-добрата частна колекция от стари творби. През 2003 г. той продаде Венера Анадиомена на Тициан на Националната художествена галерия на Шотландия, но притежава още два шедьовъра от великия италиански художник – Диана и Калисто и Диана и Актеон, както и автопортрет на Рембранд и картини от Рафаел.

Колекцията Каса де Алба

Колекцията от Каса де Алба сега е собственост на Каетана Фитц-Джеймс Стюарт, 18-тата дукеса на Алба. В сбирката има творби на Фра Анджелико, Тициан, Веласкез, Ел Греко, Веронезе, Рубенс и много други. Една от най-ценните картини в Каса де Алба е портретът на дукесата на Алба от 1795 г. В последните години собственичката на сбирката я попълва с творби на модерни художници, като Пикасо и Шагал.

Колекцията на Ели Броуд

Смята се, че сбирката на жилищния предприемач е най-добрата от творби на съвременни художници. Колекцията му може да се сравнява с тези на всеки музей на съвременното изкуство. Броуд притежава над 2000 картини, сред които платна на Джаспър Джоунс, Анди Уорхол, Едуард Руша, както и невероятна колекция от фотографии.

Колекцията на Дейвид Гефен

Неговата сбирка може да се сравнява с тази на Ели Броуд. Гефен притежава едни от най-големите шедьоври, създадени през втората половина на ХХ век. Все пак, той се раздели с две от най-скъпоценните си платна – Жена ІІІ от Уилям де Кунинг Номер 5 на Джаксън Полак – за 277 милиона долара. Това ги превръща в две от най-скъпите картини, продадени някога.

Колекцията на Стийв Уин

От повече от 10 години Стийв Уин е едно от най-големите имена на пазара на изкуството. Той притежава огромна частна галерия в Bellagio Casino and Hotel в Лас Вегас, САЩ. Уин е собственик както на картини на стари майстори, така и платна на импресионисти и модернисти, а и творби на съвременни автори. В последните няколко години, обаче, Уин продаде две от любимите си картини (една на Гоген и една – на ван Гог) на Стийв Коен. Смята се, че това е своеборазна компенсация, тъй като именно Уин причини инцидент с творбата на Пикасо Мечтата, която тъкмо трябваше да мине в ръцете на адаша му Коен.

Колекцията на Франсоа Пино

Френският милиардер колекционира произведения на изкуството вече повече от 30 години. Сбирката му включва 2 500 творби на модерни и съвременни автори. От 2006 г. 200 избрани картини от колекцията му са изложени в Palazzo Grassi във Венеция, Италия.

Колекцията на Чарлз Саачи

Чарлз Саачи е един от най-големите меценати, ценители на съвременното изкуство. През последните 20 години той е работил с най-прочутите съвременни автори, сред които и Деймиън Хърст. Все пак, сбирката на Саачи е доста по-бедна на творби от 60-те и 70-те години от миналия век в сравнение с тези на Броуд и Гефен. Според експерти, това може и да не е най-добрата колекция днес, но пък ще бъде сред най-добрите в близкото бъдеще.


http://www.millionaire.bg / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар