Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

събота, 3 април 2010 г.

Жестовете,които използваме,не са разбираеми за всички !

Внимавайте с жестовете !

Обида или одобрение?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Обида или одобрение?

Когато не говорим нечий език, се разбираме с "ръце и крака". Само че жестовете, които използваме, не са разбираеми за всички. В невербалната комуникация не съществува есперанто, предупреждават експерти.

Преди 2000 години в Древен Рим един жест бил решаващ за нечий живот. Казват, че насоченият надолу или нагоре палец на императора определял съдбата на гладиаторите. Днес същият този жест има напълно различни значения по света. Насоченият нагоре палец в Германия означава "едно", в Корея - сигнализира: "Всичко е наред!". В Афганистан той е вулгарна обида. "Жестовете често водят до недоразумения", казва британската журналистка Юлия Гросе:

Bildunterschrift: Характерният за рокерите жест - любимият на Буш-младши

"Изчезвай!" или "Ела!"?

"Бях на пазара в град Хартум, Судан, и исках да разгледам един от щандовете там. Продавачката обаче размаха ръка срещу мен, сякаш искаше да ме отпъди като куче. Помислих си: "Що за безобразие!" Едва по-късно разбрах, че в много арабски, но и някои европейски страни този жест означава точно обратното на "върви си", а именно: "ела тук", казва журналистиката Юлия Гросе.

През 2008-ма година тя срещнала колежката си от Йоханесбруг Юдит Рекер, която преживяла подобно недоразумение в Египет:

"Юдит говори малко арабски и попитала учтиво в книжарница за една книга. Продавачът обаче вдигнал ръце и стиснал десетте си пръста по начина, по който го правят италианците, когато искат да кажат възмутено: "Какво искаш от мен!". После изчезнал в другото помещение. В последствие Юдит разбрала, че в Египет този жест означава нещо съвсем друго, а именно: учтивото "Момент, моля!". Човек просто я помолил да изчака, докато потърси книгата", разказва Юлия Гросе.

Двете журналистки започнали да се интересуват от значенията на различни жестове по света. Бившият американски президент Буш-младши, например, обича да поздравява с характерния за рокерите жест: юмрук, от който се подават показалец и кутре. Жестът имитира всъщност рога на дявол, но в Тексас, откъдето идва Буш-младши, той символизира типичния за региона рогат добитък и затова е израз на местен патриотизъм. Когато обаче италианският премиер Берлускони направи същия този жест зад гърба на испанския външен министър, това се превърна в политически скандал. Защото в Италия този жест означава "рогоносец", т.е. мъж, чиято жена му изневерява.

Bildunterschrift: Какво ли е имал предвид Берлускони?

Един жест е еднакъв навсякъде по света

50 различни жеста и техните значения са побрани в книгата на двете журналистики Юлия Гросе и Юдит Рекер. Тя се казва "Не ме разбирай погрешно!". Както може да се очаква, книгата съдържа малко текст, но затова пък много снимки. Тя е добър наръчник преди всяка екскурзия в чужбина. Защото човек трябва да се подготви добре и да проучи кои от жестовете, с които е свикнал в родината си, трябва да избягва, за да не си навлече неприятности:

"Човек има репертоар от отработени жестове и си мисли, че с тях може да мине навсякъде по света", казва Юлия Гросе.

Написаната от нея и от Юдит Рекер книга опровергава наивниците, които си мислят, че жестовете са нещо като есперанто. Един жест обаче е еднакъв навсякъде по света - показаният среден пръст се смятал още в Древен Рим за "digitus impudicus", т.е. за неприличен пръст.

Автор: А. Куопамеки, М. Липчева

Редактор: М. Илчева

дв / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар