Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

сряда, 22 декември 2010 г.

Нада Дебс:Харесва ми да правя неща,които отразяват начина,по който живеем днес

Нада Дебс

Нада Дебс:Обичам да ходя пеша в Бейрут, да гледам морето.

Трафикът е ужасен, но атмосферата е прекрасна !

Константин Вълков,Бейрут

Тя е родена в Ливан, детството си прекарва в Япония, после заминава да учи в Щатите, а от 1999 отново е в Бейрут. Нада Дебс е дизайнер на мебели. За разлика от познатите до момента в Ливан дизайнери, тя cъздава модерни колекции с елегантно близкоизточно влияние, които нарича East & East. Ако трябва да назовете един успешен интериорен дизайнер в Ливан, който изнася 70 процента от продукцията си за чужбина, това е Нада.

Константин Вълков: Нада, градът в който работиш, се променя драматично през годините, а днес е буквално пълен с енергия. Как това помага и вдъхновява твоята работа?

Нада: Всъщност, когато дойдох преди 10 години в Бейрут, тук беше доста празно, доста пусто и тихо. От креативна гледна точка. Но и това беше време, когато нещата се бяха поуспокоили политически и центърът на града започваше да се възражда. Тази зона на града разделя източен от западен Бейрут. Новата енергия, която събираше все повече хора в центъра на града, ме вдъхнови да погледна по нов начин на нещата. Това беше модерният Бейрут.

Родена сте в Ливан, прекарала детските си години в Япония, а след това учила в Щатите. Коя страна ви вдъхнови най-много?

Бих казала Япония. Това е страната, която ме вдъхнови много, тъй като там всичко е сведено до минималното. Където и да погледна, аз също търся начин да опростя нещата. Така и работя и до днес.

Бихте ли описали вашия стил като "малкото е повече"?

Да, определено.

А какво е влиянието на близкоизточните традиции във вашия стил, как ги използвате?

Преди години Сирия и Ливан, особено Дамаск, бяха занаятчийски центрове. Така че аз на практика наблюдавах какво се случва там, взех това, което открих в Дамаск и винаги се чудех защо не правят нищо ново. Хубавите неща съществуваха и просто исках да ги направя по-модерни, по-приложими към сегашния начин на живот. Харесва ми да правя неща, които отразяват начина, по който живеем днес.

Бихте ли описали какво представлява един модерен апартамент или къща на семейство в Бейрут, което принадлежи към средната класа?

Знаете ли, днес всичко е смесено. Ако се върнете пет-шест години назад, щяхте да забележите изчистени, минималистични форми. С времето такова обзавеждане стана студено, не беше уютно. А и на китайския пазар започнаха да копират и предлагат същите неща. Поради тази причина хората започнаха да търсят нещо, което е по-интересно, по-сложно. Добавяха се традиционни, арабски елементи, които стояха редом с минималистичните италиански мебели и се получи комбинация от двата стила. Антични мебели бяха смесвани с нови.

Ако трябва да прекарате един перфектен ден в Бейрут, без да ходите на работа, какво бихте избрали?

Ако е лято, със сигурност ще избера да походя пеша. Да караш кола тук е ужасно, страхотен трафик. Но ходенето пеша е приятно. Обичам да гледам морето и затова често ходя на север, където има прекрасни плажове, където просто гледам морето и похапвам ливанска храна. Харесва ми да се разхождам в центъра на Бейрут, също така в кварталите Хамра и в Ашрафи. Бих посетила и някои от многото мебелни и арт галерии.

Вашият любим ресторант?

Моят любим ресторант в момента е Al Falamanki. Той е някак елегантен, млад и непретенциозен. Хората просто идват за храната, да поиграят табла, да изпушат наргиле. Атмосферата е прекрасна.

BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар