Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

вторник, 6 септември 2011 г.

Екотуризъм с диви коне ще развиват в Родопите

Екотуризъм с диви коне ще развиват в Родопите

За първи път в България, в района на Крумовград, бяха заселени тарпани

Снимка: Авторът

вторник, 06 септември 2011

Кърджали

За първи път в България, в района на Източните Родопи, бяха заселени диви коне - тарпани. Тази уникална реинтродукция е част от дейностите за възстановяване на дивата природа. 12 коня ще живеят в района на крумовградското село Сбор.

Тарпаните са внесени от Холандия. Те са потомци на свободно живееща популация. „През първата година тарпаните ще бъдат в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. След това ще бъдат пуснати на свобода”, съобщи Христо Христов, който се занимава с опазването на биоразнообразието и дивата природа в Източните Родопи.

Тирът с конете е пропътувал 2 500 км за 48 часа от Холандия до България. Специализираната машина предлага всички удобства. Има даже и душ. "В началото не искаха да се хранят, но после всичко се нормализира”, разказаха холандците Вилго и Моник, които транспортираха успешно конете.

”Подкрепяме идеята за заселване на дивите коне, това може да даде тласък на развитието на екотуризма в нашия регион”, коментира кметът на Крумовград Себихан Мехмед, която бе сред посрещачите.

„Най- голямата ни грижа ще бъде да ги опазим от вълците, дано бързо се адаптират”, казаха Ани и Младен, които са новите им стопани. Ще им помага и техният по–голям син Ивайло. Той сподели, че вече обмисля и какви имена да носят тарпаните.
Първите шест месеца конете ще бъдат охраняват от електропастир, после ще бъдат пуснати свободно.

Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите, а проектът “Новото тракийско злато”, чрез който стана възможно заселването на тарпаните, има стойност и значение за района на Източните Родопи.

„Надяваме се, че проектът ще има устойчивост и продължение”, обясни Христов. Той не скри, че вече имало интерес от други места - от парк „Витоша”, даже и от чужбина.

Холандия е една от първите страни, заела се с развъждането на този почти изчезнал вид диви коне. Преди няколко десетилетия са останали по няколко екземпляра в зоологически градини в Америка и Европа и полски професор се е заел с тяхното развъждане.

България е четвъртата страна, в която бяха заселени тарпани. Преди хилядолетия те са обитавали нашите земи. Археолози са намирали кости на тарпани около Търговище, а и в пещерата Магурата има рисунки, изобразяващи тези коне.

Ирина Ангелова

асн / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар