Почивки,пътешествия и приятни преживявания

Почивки,пътешествия и приятни преживявания
Почивки,пътешествия и приятни преживявания

.

Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Photobucket

петък, 30 септември 2011 г.

Изложбата "Джакомети и етруските"

Изложба на Джакомети в Париж

Сега ви предлагаме една необикновена среща с изкуството на световноизвестния скулптор Алберто Джакомети. Следващият репортаж ще ви разкаже за изложбата "Джакомети и етруските", която преди броени дни беше открита в Париж.

Екип на БНТ беше там и получи възможност да снима това престижно събитие, благодарение на съдействието на българския културен център в Париж. Само след малко ще ви покажем прочутия "Крачещ човек" на Джакомети - най-известното произведение на скулптора.

Ще разберете от какво е повлияна тайната на неговата експресия и защо тази изложба, ако беше концерт, би събрала два стадиона зрители? Тя може да бъде сравнена с големите концерти на звездите на музикалната сцена, които отиваме да видим на всяка цена "на живо".

Срещата наистина е необикновена - най-модерният между скулпторите влиза в диалог с най-древната между цивилизациите. Джакомети и етруските. За първи път издължените фигури на Джакомети са съпоставени с блясъка на етруските творби.

Идеята е на Марк Рестелини - директор на Парижката Пинакотека. Той предлага своята визия за пластичните и философски връзки между артефакти, които са разделени от 25 века в историята.

Марк Рестелини - директор на Пинакотеката в Париж:
"Знаете ли, има нещо изключително в скулпторите на Джакомети, в тези тела, чиято плът сякаш е оголена, кожата им е смъкната. Те говорят едновременно за смърт и за бъдеще. Джакомети много е работил върху образа на човешкото същество тук, на земята. И беше много интересно да открием, че специфичната загадъчност, която излъчват неговите творби, ясно се забелязва в произведенията на етруските."

Това е античната звезда на експозицията - прочутата "Вечерна сянка", която сравняват с Джокондата като значимо произведение на изкуството. "Вечерна сянка" за първи път напуска пределите на Италия.

Една година е била нужна на организаторите на изложбата, само за да убедят музея в Тоскана да позволи това. До нея е една от най-известните скулптори на Джакомети - Изправена жена.

Марк Рестелини:
"След "Вечерната сянка" нещата се развиха значително по-бързо и лесно. Събрахме близо 150 произведения от различни италиански музеи, общувахме с колекционери, които притежават работи на Джакомети. Тук са изложени около трийсетина негови творби."

Голямата експозиция за етруските през 1955-та в Лувъра е откритие за швейцарския скулптор. Той си води бележки по каталозите и ги обсипва с миниатюрни рисунки. По-късно големите френски интелектуалци Жьоне и Сартр ще напишат, че всяка изложба на Джакомети е като едно човечество, като изпреварваща археология на настоящето, която ни дава познание за самотата на всяко същество и на всяко нещо и ни казва, че тази самота е нашата най-сигурна слава.

Марк Рестелини - директор на Пинакотеката в Париж:
"Това, което обединява Сартр и Джакомети, е общата им философия за света, отношението към живота и смъртта. Те са се познавали, често са се срещали и високо са се ценили взаимно."

Този "Крачещ човек" е висок 183 см и може би е най-известната работа на Джакомети. Отлята е в 6 екземпляра, познати са и 4 авторски. Една фигура от тази серия миналата година беше продадена на търг на Сотбис в Лондон за 74 милиона евро и така се превърна в най-скъпата скулптура в света. Тук са и Жените от Венеция. Историята на тази група е истински вълнуваща.

Марк Рестелини - директор на Пинакотеката в Париж:
"Джакомети ги прави за Венецианското биенале, но обзет от бяс за съвършенство през деня разваля това, което е сътворил през нощта. Неговият брат Диего обаче прави гипсови отливки на глинените модели и така те са достигнали до нас. Става дума за един от най-трудните периоди на скулптора, когато той създава и руши непрекъснато. Именно тогава Диего внимателно събира и съхранява произведенията на своя брат с труден характер."

Етруската античност възпламенява въображението с неразгаданите тайни на своя произход и език, морското си могъщество и великолепието на своята култура. Според марк Рестелини срещата между Джакомети и етруските, между тези два свята, които намират общ език, напомня тайнството на самото Сътворение.
Автор: Петя Тетевенска

бнт / Power of positive energy

Няма коментари:

Публикуване на коментар